Luizen

Op school zijn de neten en luizen momenteel erg aanwezig. Wij willen u dan ook vragen om uw zoon/dochter regelmatig te controleren. Mochten er neten/luizen aanwezig zijn, wilt u dit dan doorgeven aan de groepsleerkracht. Deze zal verdere stappen ondernemen. Hieronder vindt u nog wat informatie en handige tips om luizen te bestrijden.

 

Constateren

Het gebruik van een luizenkam is een handig hulpmiddel om neten/luizen te constateren. Was hiervoor de haren met een gewone shampoo. Na het uitspoelen doet u crèmespoeling op de haren. Dit even laten inweken. Kam eerst de haren met een gewone kam tot ze knoopvrij zijn. Hierna de kam langzaam door de luizenkam halen. Vooral achter de oren en in de nek zijn plekken waar neten/luizen voorkomen. Herhaal dit  regelmatig om uw kind te controleren. Na elke behandeling leg je de kam in een schaaltje dat gevuld is met ontsmettingsmiddel zoals, alcohol, bleekwater of azijn.

 

Behandelen

Mocht uw kind last hebben van neten/luizen, dan zijn er verschillende behandelingsvormen. Hierbij kunt u denken aan lotion, shampoo en speciale luizenshampoo. Herhaal dit om de twee dagen. Behandel het haar hier niet te vaak mee, want dit kan leiden tot resistentieverschijnselen.

 

Tips

Bij constatering van neten/luizen kunt u het beste alle gezinsleden controleren. Waarschuw hierbij ook de school.

Soms is het gebruik van enkel een shampoo niet voldoende om luizen te bestrijden.

Was al het linnen, hoofddeksels, haarbanden en sjaals op minimum zestig graden.

Stop knuffels in een vuilniszak voor gedurende één week zodat deze gestikt worden.

Sommige kledingstukken kunnen niet op zestig graden gewassen worden waardoor ze niet luizenvrij zullen zijn. Laat deze kledingstukken stikken en was ze hierna.

Ontsmet met azijn, alcohol of heet water de kammen en borstels.

 

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en op naar een verder luizenvrij schooljaar.